Klagetemaet er todelt og omhandler muligheden for korrektion af antal hvalpe (inkl. hanner), som følge af anvendelse af foder fra en specifik fodercentral (klagetema 1.a.), og korrektion af antal avlstæver (samt dertilhørende hvalpe og hanner) (klagetema 1.b.), såfremt en minkvirksomhed kan dokumentere, at Fødevarestyrelsens optælling ved nedslagningen i 2020 ikke er retvisende for den estimerede skindproduktion i 2021-2029.
1.a. Korrektion af antal hvalpe (inkl. hanner), som følge af anvendelse af foder fra en specifik fodercentral
Nærværende delspørgsmål omhandler korrektion i antal hvalpe (inkl. hanner) som følge af anvendelse af foder fra en specifik fodercentral, der i 2019 havde foretaget en ændring i sammensætningen af minkfoderet således, at foderet til anvendelse fra den 20. april i 2019 havde en reduceret andel af energi fra protein end i tidligere år.
Parterne (Fødevarestyrelsen og Kopenhagen Fur, som repræsentant for avlersiden) har indmeldt spørgsmålet til principiel prøvelse, hvor problemstillingen består i, om der kan dokumenteres en sammenhæng mellem anvendelsen af foderet fra den pågældende fodercentral i 2019 og nedgang i hvalperesultaterne (hvalpe pr. avlstæve) i 2019 og 2020, samt om forholdet kan danne grundlag for korrektion af det estimerede antal hvalpe for perioden 2021-2029.
Dét har givet anledning til prøvelse af principiel karakter, da vurderingen beror på en fortolkning af nedlukningsbekendtgørelsens § 4, stk. 5, hvorefter der, under visse betingelser, kan korrigeres i det estimerede antal årligt producerede skind (hvalpe) for perioden 2021-2029 i forhold til det optalte antal hvalpe i 2020.
1.a. Overerstatnings- og taksationskommissionens konklusion i principiel klagesag
Et flertal i Overerstatnings- og taksationskommissionen fandt overordnet, at anvendelse af foder fra den pågældende fodercentral i 2019 i sammenhæng med andre faktorer, og hvor dette har medført en væsentlig afvigelse i forhold til minkvirksomhedens normaludsving i antal hvalpe kan udgøre et konkret tilfælde, der kan danne grundlag for korrektion efter nedlukningsbekendtgørelsens § 4, stk. 5.
Et flertal i Overerstatnings- og taksationskommissionen fandt dog ikke, at der i de konkrete sager, der er behandlet i forbindelse med klagetemaets principielle behandling, var tilstrækkelige udsving, til at danne grundlag for korrektion.
Overerstatnings- og taksationskommissionens nærmere begrundelse:
Overerstatnings- og taksationskommissionen har indledningsvist bemærket, at kommissionen i henhold til nedlukningsbekendtgørelsens § 4, stk. 5, skal foretage en konkret og individuel bevisvurdering af de foreliggende oplysninger. Det gælder både vurdering af de generelle oplysninger og oplysninger i den enkelte sag.
Overerstatnings- og taksationskommissionen har derfor vurderet, at minkvirksomheden skal kunne dokumentere, at ændringen af fodersammensætningen i 2019, eventuelt sammen med individuelle forhold i minkvirksomheden, som virksomheden ikke har kunnet tage højde for, konkret har medført et hvalpeforholdstal i 2020, som ligger så meget under det sædvanlige for minkvirksomheden, at det ikke kan anses for retvisende for 2021-2029.
Overerstatnings- og taksationskommissionen har til brug for deres principielle stillingtagen gennemgået sagkyndige notater, indhentet af henholdsvis avlersiden og Erstatnings- og taksationskommissionen, samt modtagne dyrlægeerklæringer og besøgsrapporter fra de berørte minkvirksomheder.
Overerstatnings- og taksationskommissionen har i forbindelse med dens principielle prøvelse modtaget relevant særlig sagkyndig bistand iht. erstatnings- og taksationsbekendtgørelsens § 7. Ligeledes har den omhandlede minkfodercentral, under sagens behandling, besvaret spørgsmål fra Overerstatnings- og taksationskommissionen.
Overerstatnings- og taksationskommissionen har på baggrund af de statistiske oplysninger og de sagkyndige vurderinger lagt til grund, at der er en statistisk sandsynlighed for, at foderet, leveret af fodercentralen i 2019, har haft en vis indflydelse på de lavere hvalpeforholdstal hos nogle af minkvirksomhederne i 2019. Ligeledes er der en statistisk sandsynlighed for, at dette var tilfældet i året 2020 i kraft af en epigenetisk effekt.
Kommissionen har vurderet, at der derimod ikke er et videnskabeligt bevis for en sådan indflydelse. Navnlig på grund af oplysningerne om den store variation i nedgangen i hvalpeforholdstal i årene 2019 og 2020 blandt de minkvirksomheder, der modtog foder fra den pågældende minkfodercentral, har kommissionen videre lagt til grund, at ændringen af fodersammensætningen ikke var den eneste årsag til nedgangen i hvalpeforholdstallene i 2020, og at selve anvendelsen af foderet derfor ikke alene kan udgøre tilstrækkelig dokumentation for et konkret forhold i bekendtgørelsens forstand. Endvidere har kommissionen vurderet, at også andre forhold end selve ændringen i fodersammensætningen i 2019 i samspil med foderet har været årsag til nedgangen i hvalpeforholdstal i 2020 for de minkvirksomheder, der modtog foder fra den pågældende minkfodercentral, idet også bl.a. de enkelte minkvirksomheders management, herunder foderstrategi og minkenes genetik har haft betydning for hvalperesultatet.
Et flertal i Overerstatnings- og taksationskommissionen på to medlemmer, herunder formanden, finder, at anvendelsen af foder fra den pågældende minkfodercentral i 2019 i sammenhæng med genetik og management i den enkelte minkvirksomhed, hvorved det ikke har været muligt at afbøde den epigenetiske effekt, og hvor dette har medført en væsentlig afvigelse i hvalpeforholdstal i 2020 set i forhold til minkvirksomhedens normale udsving i hvalpeforholdstal, kan udgøre et sådant konkret tilfælde hos en minkvirksomhed, som kan medføre, at det af Fødevarestyrelsen optalte antal hvalpe i 2020 ikke er retvisende for den estimerede fremtidige produktion.
Overerstatnings- og taksationskommissionen har vurderet, at der ved vurderingen skal inddrages oplysninger om minkvirksomhedens gennemsnitlige hvalpeforholdstal ud fra henholdsvis en længere årrække forud for 2020 og en kortere årrække. Endvidere har kommissionen set på minkvirksomhedens løbende fald og stigninger i hvalpeforholdstal fra år til år med henblik på at klarlægge virksomhedens normaludsving.
Overerstatnings- og taksationskommissionen fandt efter en samlet vurdering, at minkvirksomheden i de behandlede klagesager ikke har dokumenteret konkrete forhold, der medfører, at det optalte antal hvalpe (inkl. hanner) ikke er retvisende for den estimerede produktion af minkskind i 2021-2029. (I én af de to principielt behandlede klagesager har ét medlem afsagt dissens vedrørende dette punkt.).
Kapitel indsat og publiceret den 10. februar 2025
1.b. Korrektion af antal avlstæver (samt dertilhørende hvalpe og hanner)
Nærværende delspørgsmål omhandler korrektion af det estimerede antal avlstæver og dertilhørende hvalpe (herved forstås en tilsvarende forholdsmæssig forhøjelse af hvalpeantallet baseret på minkvirksomhedens hvalpeforholdstal).
Spørgsmålet er indmeldt af parterne (Fødevarestyrelsen og Kopenhagen Fur, som repræsentant for avlersiden) til principiel prøvelse sammen med to udvalgte repræsentative sager. Problemstillingen er behandlet principielt af Overerstatnings- og taksationskommissionen i de indmeldte sager, hvor korrektionsanmodningen er begrundet ved henholdsvis 1) et lavere avlstæveantal i 2020 som følge af sygdom (plasmacytose) i minkvirksomhedens besætning i en periode op til nedslagningen, og 2) at minkvirksomheden havde planlagt at udvide avlstæveantallet i 2021, bl.a. baseret på en aftale vedrørende mink i pasning.
Dét har givet anledning til prøvelse af principiel karakter, da vurderingen beror på en fortolkning af nedlukningsbekendtgørelsens § 4, stk. 5.
1.b. Overerstatnings- og taksationskommissionens konklusion i de principielle klagesager
Overerstatnings- og taksationskommissionen finder overordnet, at kommissionen i henhold til nedlukningsbekendtgørelsens § 4, stk. 5, skal foretage en konkret og individuel bevisvurdering af de foreliggende oplysninger. Det gælder både vurdering af de generelle oplysninger og oplysninger i den enkelte sag. For at fravige udgangspunktet om, at Fødevarestyrelsens optælling af mink ved nedslagningen i 2020 skal lægges til grund, skal minkvirksomheden kunne dokumentere, at konkrete forhold hos minkvirksomheden er årsag til, at Fødevarestyrelsens optælling ikke er retvisende for den estimerede fremtidige produktion i 2021-2029.
Overerstatnings- og taksationskommissionen finder i de to indmeldte repræsentative klagesager vedrørende klagetemaet på baggrund af en konkret vurdering, at minkvirksomhederne ikke har dokumenteret, at konkrete forhold hos minkvirksomheden er årsag til, at Fødevarestyrelsens optælling ikke er retvisende for den estimerede fremtidige produktion i 2021-2029. I en anden sag, der er behandlet som en del af tredje klagerunde, men ikke har været udvalgt som repræsentativ for klagetemaet, imødekommer kommissionen dog en korrektionsanmodning vedrørende antal avlstæver og dertilhørende hvalpe, idet kommissionen finder det dokumenteret, at der i 2021-2029 ville være produceret med et højere antal avlstæver end i 2020.
Overerstatnings- og taksationskommissionens nærmere begrundelse:
Overerstatnings- og taksationskommissionen bemærker indledningsvist, at kommissionen i henhold til nedlukningsbekendtgørelsens § 4, stk. 5, skal foretage en konkret og individuel bevisvurdering af de foreliggende oplysninger. Det gælder både vurdering af de generelle oplysninger og oplysninger i den enkelte sag.
Overerstatnings- og taksationskommissionen bemærker videre, at for at kunne fravige udgangspunktet om, at det er Fødevarestyrelsens optælling af mink i forbindelse med nedslagningen i 2020, der skal lægges til grund, skal minkvirksomheden kunne dokumentere, at konkrete forhold hos minkvirksomheden er årsag til, at Fødevarestyrelsens optælling ikke er retvisende for den estimerede fremtidige produktion i 2021-2029.
Overerstatnings- og taksationskommissionen finder i de to indmeldte repræsentative klagesager vedrørende klagetemaet, at minkvirksomhederne ikke har dokumenteret, at konkrete forhold hos minkvirksomheden er årsag til, at Fødevarestyrelsens optælling ikke er retvisende for den estimerede fremtidige produktion i 2021-2029.
I den ene sag finder Overerstatnings- og taksationskommissionen, at udbrud af plasmacytose i minkvirksomhedens besætning i 2019, ikke i sig selv udgør et konkret forhold, der kan danne grundlag for korrektion af det estimerede antal avlstæver (med dertilhørende hvalpe og hanner) efter nedlukningsbekendtgørelsens § 4, stk. 5. Kommissionen vurderer, at sygdomsudbrud, herunder plasmacytose, må anses for værende almindeligt forekommende på danske minkfarme, hvorfor det også må påregnes i en fremtidig produktion. Kommissionen lægger videre vægt på, at det antal avlstæver, som virksomheden har produceret med i årene 2013-2020, gennemsnitligt er lavere end det optalte antal avlstæver i 2020. Kommissionen bemærker desuden, at det forhold, at minkvirksomheden havde tilladelse til et højere antal årstæver end det optalte antal avlstæver i 2020, ikke i sig selv kan føre til, at det optalte antal ikke er retvisende for virksomhedens estimerede produktion i 2021-2029. Endelig lægger kommissionen vægt på, at minvirksomheden ikke har dokumenteret at have foretaget konkrete skridt til at øge antallet af avlstæver.
I den anden sag finder Overerstatnings- og taksationskommissionen, at en fremlagt aftale, hvorefter minkvirksomheden kunne, men ikke var forpligtet til at udtage nye (kommende) avlstæver til 2021-produktionen blandt mink, der i 2020 var i pasning hos virksomheden, har karakter af en option, og at der ikke er fremlagt dokumentation eller oplysninger, som understøtter, at virksomheden ville have gjort brug af denne option. Kommissionen bemærker, at minkvirksomheden f.eks. ikke har gjort gældende, at selektering (udvælgelse) blandt pasningsminkene var påbegyndt. Kommissionen lægger ved denne vurdering afgørende vægt på det oplyste om aftalen, herunder forklaringer fra henholdsvis minkvirksomheden og ejeren af besætningen med mink i pasning. Derudover lægger Overerstatnings- og taksationskommissionen vægt på, at minkvirksomheden i 2020 havde produceret med et lavere antal avlstæver end i tidligere år, og at det efter det oplyste var en bevidst handling som følge af generelle markedsudsving i minkbranchen i 2020 og 2019. Hertil bemærker kommissionen, at generelle markedsudsving ikke kan udgøre et konkret forhold hos minkvirksomheden, der kan medføre en korrektion af antal mink (avlstæver samt dertilhørende hvalpe og hanner) efter nedlukningsbekendtgørelsens § 4, stk. 5, idet konjunkturforhold og markedsudsving gælder for alle minkvirksomheder og dermed er en generel præmis for minkerhvervet.
I yderligere en sag, der er behandlet som en del af tredje klagerunde ved Overerstatnings- og taksationskommissionen, men ikke har været udvalgt som repræsentativ for dette principielle klagetema, har Overerstatnings- og taksationskommissionen også behandlet problemstillingen. Kommissionen vurderer i denne sag, at minkvirksomheden har dokumenteret, at Fødevarestyrelsens optælling ikke er retvisende for den estimerede fremtidige produktion i 2021-2029, som følge af konkrete forhold hos minkvirksomheden. Kommissionen vurderer endvidere, at minkvirksomheden konkret har dokumenteret at ville have produceret med et antal avlstæver svarende til virksomhedens miljøgodkendelse i perioden 2021-2029, hvilket er flere avlstæver end det optalte antal avlstæver, der blev produceret med i 2020. Kommissionen finder det dokumenteret, at minkvirksomheden havde indkøbt en tilstrækkelig mængde avlsdyr til at kunne udnytte hele minkvirksomhedens miljøtilladelse i 2021, idet en del af de indkøbte dyr allerede var leveret inden nedslagning og de resterende dyr var aftalt leveret start 2021. Kommissionen lægger desuden vægt på, at minkvirksomheden har forklaret, at den i starten af 2021 ville have selekteret (udvalgt) blandt de bestilte avlsdyr og avlsbesætningen anvendt i 2020. Ligeledes lægger kommissionen vægt på minkvirksomhedens oplysning om, at den havde til hensigt at udskifte alle eller de fleste avlstæver fra 2020-produktionen, som følge af et dårligt hvalperesultat i 2020. Overerstatnings- og taksationskommissionen vurderer i sammenhæng hermed, at der skal ske en tilsvarende forholdsmæssig forhøjelse af antal hvalpe i den estimerede fremtidige produktion i 2021-2029 svarende til produktion med det forhøjede antal avlstæver og minkvirksomhedens hvalpeforholdstal for 2020.
Afsnittet er opdateret den 11. april 2025